Skip to main content

Πότε η βραχνή φωνή πρέπει να μας ανησυχήσει;

Κοινοποίηση

Η συνηθέστερη αιτία βραχνάδας είναι το κοινό κρυολόγημα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με την κατανάλωση πολλών υγρών σε θερμοκρασία δωματίου, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και την άσκοπη χρήση της φωνής μας.

Εκτός όμως από το κρυολόγημα, άλλη συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι προβλήματα που αφορούν το στομάχι και τον οισοφάγο και φυσικά αναφερόμαστε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία εκτός από την βραχνάδα η οποία είναι συνηθέστερη κατά τις πρωινές ώρες, μπορεί να συνοδεύεται και από ένα αίσθημα κόμπου στο λαιμό, καούρες, ξινίλες ή και βάρος πίσω από το στήθος.Άλλες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να αλλάξει η χροιά της φωνής είναι λόγω της αλλεργικής ρινίτιδας η οποία προκαλεί έντονο ερεθισμό στο φάρυγγα και στο λάρυγγα. Επίσης, βραχνάδα μπορεί να προκληθεί έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως στον θυρεοειδή αδένα, στις καρωτίδες και έπειτα από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας του τραυματισμού των νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές.

Η βραχνάδα μπορεί ακόμη να οφείλεται σε προβλήματα των φωνητικών χορδών και εμφανίζονται κυρίως σε όσους καπνίζουν είτε κάνουν υπερβολική χρήση της φωνής τους λόγω επαγγέλματος (π.χ. δάσκαλοι, τραγουδιστές κλπ).

Πρόκειται ουσιαστικά για καλοήθεις αλλοιώσεις των φωνητικών χορδών που περιλαμβάνουν τους πολύποδες, τις κύστεις και τους κάλους των φωνητικών χορδών.Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια από τις σημαντικότερες αιτίες που προκαλεί βραχνάδα στη φωνή είναι ο καρκίνος του λάρυγγα αν και στα πρώτα του συμπτώματα μπορεί να μην περιλαμβάνεται η βραχνάδα. Άλλα συμπτώματα, που όταν επιμένουν μπορεί να υποδηλώνουν μία νεοπλασία είναι το αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό ή δυσκολία στην κατάποση, ένας επίμονος βήχας, αυξημένες εκκρίσεις, δύσοσμη αναπνοή, πόνος στην περιοχή του λαιμού.

Γενικά, όταν η βραχνάδα στη φωνή δεν υποχωρεί και εμμένει για περισσότερες από 2-3 εβδομάδες χωρίς άλλες εμφανείς ενδείξεις λοίμωξης του ανωτέρω αναπνευστικού, τότε είναι απαραίτητη μία επίσκεψη στον ΩΡΛ σας προκειμένου να υποβληθείτε σε πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο για διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν το βράγχος της φωνής και της ορθότερης και έγκαιρης αντιμετώπισης της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *