Skip to main content

Εμβοές ή Βουητό

Κοινοποίηση

Εμβοές ή Βουητό στα αυτιά:

Γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση στις μέρες μας;

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;


Τι είναι οι εμβοές;

Οι εμβοές, όπως ονομάζονται στην ιατρική ορολογία ή αλλιώς το βουητό στα αυτιά  είναι η αντίληψη ήχων που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχο εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Δεν αποτελούν νόσο με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά ένα  σύμπτωμα το οποίο, ωστόσο, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να αγνοείται.

Οι εμβοές μπορεί να είναι ήπιας ή πιο σοβαρής μορφής ανάλογα πάντα με την αιτία που τις προκαλεί, την ένταση τους και φυσικά ανάλογα με το εάν είναι συνεχόμενες ή περιοδικές.

Οι εμβοές ακούγονται διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο που τις βιώνει. Για κάποιους, το βουητό είναι ένα κουδούνισμα, ή σφύριγμα, ένας θόρυβος ή κρότος στα αυτιά. Για κάποιους άλλους, μπορεί να μοιάζει σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου ή ο ήχος από χαρτί που τσαλακώνεται.

Οι εμβοές επιδεινώνονται την νύχτα και ιδιαίτερα στον ύπνο καθώς εκείνες τις ώρες επικρατεί ησυχία ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε λόγω του εξωτερικού θορύβου είτε λόγω των λοιπών ασχολιών η προσοχή διασπάται και οι εμβοές γίνονται λιγότερο αισθητές. Σε κάθε περίπτωση οι εμβοές είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πού οφείλονται οι εμβοές;

Οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες. Συνήθως, οφείλονται σε παθήσεις του αυτιού με συχνότερη και πιο απλή αίτια εμβοών την κατάληψη του έξω ακουστικού πόρου από κυψελίδα (κερί) ή ξένο σώμα.

Άλλη συχνή αιτία εμβοών είναι η μόλυνση και φλεγμονή στο αυτί ή η συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο (εκκριτική μέση ωτίτιδα). Επίσης, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η προοδευτική μείωση της ακοής λόγω ηλικίας μπορεί να συνοδεύεται από εμβοές. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να μην έχει γίνει αντιληπτή η πτώση της ακοής και οι εμβοές να αποτελέσουν την αφορμή για την ανάδειξη της. Στους νέους η πιο συχνή αιτία εμβοών είναι η έκθεση σε δυνατό θόρυβο.

Γενικά,  περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση εμβοών είναι οι εργαζόμενοι που  εκτίθενται σε δυνατούς ήχους (π.χ. μουσικοί, εργάτες). Σπανιότερες ωτολογικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές είναι η αιφνίδια κώφωση, η ωτοσκλήρυνση, το σύνδρομο Μeniere, και τέλος, το ακουστικό νευρίνωμα, δηλαδή ο καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου, που μεταφέρει τα ερεθίσματα από το εσωτερικό του αυτιού στον εγκέφαλο.

Άλλα αίτια που δεν οφείλονται σε παθήσεις του αυτιού μπορεί να είναι τα καρδιολογικά και αγγειολογικά προβλήματα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, το οποίο κυμαίνεται από 28% έως 60%, που πάσχουν από εμβοές έχει παρατηρηθεί ότι πάσχουν ταυτόχρονα και από κατάθλιψη. Ειδικά στις μέρες μας, το αυξημένο άγχος και η κατάθλιψη ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Διάγνωση της αιτίας των εμβοών. Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Αρχικά πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες της πρόκλησης εμβοών ώστε να αποκλείονται οι σοβαρές παθήσεις, που μεταξύ άλλων εκδηλώνουν και εμβοές. Συνεπώς, πρωταρχικό μέλημα οποιουδήποτε συνειδητοποιήσει ότι ακούει εμβοές είναι η επίσκεψη στον αρμόδιο γιατρό, εν προκειμένω στον Ωτορινολαρυγγολόγο,  ο οποίος θα διερευνήσει τα αίτια των εμβοών και θα προτείνει λύσεις.

Κύριο μέλημα του ΩΡΛ είναι να υποβάλλει τον πάσχοντα σε πλήρη ωτολογική εξέταση η οποία περιλαμβάνει την ωτοσκόπηση, την μέτρηση της ακοής (ακουόγραμμα) και τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του τυμπανικού υμένα (τυμπανομετρία και αντανακλαστικά του αναβολέα). Ειδικά,  οι ασθενείς με μονόπλευρες εμβοές πρέπει να υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ειδικός γιατρός (ΩΡΛ) μπορεί να ζητήσει να γίνει και απεικονιστικός έλεγχος με εξετάσεις όπως η Μαγνητική ή Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου έσω ωτός, ο υπέρηχος καρωτίδων (Triplex) συνοδεία αιματολογικών εξετάσεων.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία Εμβοών ;

Οι εμβοές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, αλλά δεν είναι επικίνδυνες, εφόσον ο  ειδικός γιατρός που σας έχει εξετάσει έχει αποκλείσει αυτή την περίπτωση. Είναι όμως μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών γι αυτό και σε συνεργασία με τον ειδικό γιατρό αναζητείται η καλύτερη λύση που θα ανακουφίσει τους ασθενείς και ή δυνατόν να αντιμετωπίσει πλήρως τις εμβοές.

 Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται διατροφικά συμπληρώματα (βιταμίνες, βότανα όπως το Ginkgo Biloba, αντιοξειδωτικά), που βελτιώνουν το κυκλοφοριακό και μπορεί να ελαττώσουν την ένταση των εμβοών.

Σε περίπτωση που οι εμβοές οφείλονται σε πτώση της ακοής (βαρηκοϊα) τότε η λύση είναι η εφαρμογή ενός ακουστικού βαρηκοϊας μέσω του οποίου ενισχύονται οι ήχοι του περιβάλλοντος και επιτυγχάνεται η κάλυψη των εμβοών.

Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς ανακουφίστηκαν με τη χρήση πηγών παραγωγής ήχου ευρέως ακουστικού φάσματος (ραδιόφωνο, εφαρμογές σε smartphone). Έτσι, οι ήχοι αυτοί χαλαρώνουν τον ασθενή καθώς καλύπτουν τις εμβοές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, βασική προϋπόθεση  για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η θετική διάθεση προς αυτό. Η κατάθλιψη ή το άγχος μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να φέρουν τον ασθενή σε ακόμα δυσχερέστερη θέση. Συνεπώς, θεραπείες που μπορούν να χαλαρώσουν τον ασθενή και να ενισχύσουν την θετική του διάθεση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση των εμβοών

  • Να έχετε ισορροπημένη και υγιεινή Διατροφή. Να αποφεύγεται διεγερτικές ουσίες όπως ο  καφές, το τσάι , το τσιγάρο, η coca cola καθώς και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  • Να ελαττώσετε ή ακόμη καλύτερα να διακόψετε το κάπνισμα καθώς αυτό επιβαρύνει την κυκλοφορία των αιμοφόρων αγγείων.
  • Να ελέγχετε συχνά την αρτηριακή σας πίεση. Σε περίπτωση που αυτή είναι αυξημένη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να την ρυθμίσετε.
  • Να ασκείστε καθημερινά καθώς η καλή φυσική κατάσταση βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Να αποφεύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους και θορύβους. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνεται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τους θορύβους.
  • Να αποφεύγετε να εκτίθεστε σε στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εμβοών.
  • Τέλος, να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών σας γιατί μπορεί έτσι να σπρώξετε την κυψελίδα πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο.