Skip to main content

Γρίπη Vs Κοινό Κρυολόγημα

Κοινοποίηση

Τον τελευταίο μήνα όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο μου με συμπτώματα είτε κοινού κρυολογήματος είτε γρίπης. Η αλήθεια είναι πως συχνά συγχέονται οι δυο παθήσεις καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζουν κοινά ή και παραπλήσια συμπτώματα.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την κάθε μία ξεχωριστά….

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του ανωτέρω ή και του κατωτέρου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Τρόποι Μετάδοσης της γρίπης:

  • Μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα άτομο που νοσεί μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.
  • Αγγίζοντας αντικείμενα ή επιφάνειες που έχει προηγουμένως αγγίξει άτομο που νοσεί 

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς επιπλοκές, ωστόσο, άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες γυναίκες β’ και γ΄ τριμήνου, παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της αρχίζει να αυξάνει από τον Δεκέμβρη και κορυφώνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Βρισκόμαστε λοιπόν στην καρδιά της γρίπης γι’ αυτό θα ήταν σημαντικό να ακολουθήσουμε κάποια βασικά μέτρα πρόληψης όπως:

  • εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες
  • αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους,
  • συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών
  • αποφυγή συναναστροφής με άτομα που εμφανίζουν σημάδια νόσησης

Διάγνωση της γρίπης

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Ωστόσο, αν θέλετε να είστε σίγουροι και να γίνει ακριβείς διάγνωση θα πρέπει να υποβληθείτε σε εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης, στο εμπόριο κυκλοφορούν διαγνωστικά τεστ διπλά, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα τον κορονοϊό και την γρίπη τύπου Α και Β, μιας και ο κορονοϊός δυστυχώς παραμένει στις ζωές μας. Έτσι, τόσο εσείς όσο και κυρίως ο γιατρός σας θα ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει.

Θεραπεία της γρίπης

Όπως σε κάθε ίωση έτσι και σε αυτή της γρίπης, συστήνεται ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και λήψη αντιπυρετικών-αναλγητικών για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή καθώς «θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της». Αν ωστόσο ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα καθοδήγηση από τον θεράποντα ιατρό σας για την πιθανή χρήση αντιϊικών φαρμάκων..

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα

Οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι διαφορετικοί από αυτούς της γρίπης με συμπτώματα πολύ πιο ήπια σε σχέση με αυτά της γρίπης. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος περιορίζονται συνήθως στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια θα εμφανιστούν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές.