Ρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία
Τώρα που χειμωνιάζει τα κρυολογήματα έχουν την τιμητική τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποια από αυτά μπορεί να καταλήξουν σε ιγμορίτιδα η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο μικρόβιο είτε σε κάποιο ιό.
Αλλά ας δούμε αρχικά τί είναι η ιγμορίτιδα; Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας που καλύπτει τα ιγμόρεια. Κανονικά, τα ιγμόρεια είναι άδειες ρινικές κοιλότητες που θερμαίνουν τον εισπνεόμενο αέρα,. Όταν όμως οι ρινικοί κόλποι κλείσουν και γεμίσουν με υγρό (βλέννα), τότε μικρόβια (βακτήρια, ιοί και μύκητες) μπορεί να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και να προκαλέσουν μόλυνση.
Οι ρινικοί κόλποι μπορεί να κλείσουν είτε λόγω ενός κοινού κρυολογήματος, είτε μιας αλλεργικής ρινίτιδας (οίδημα του βλεννογόνου της μύτης), είτε λόγω ύπαρξης ρινικών πολυπόδων (μικροί όγκοι στην εσωτερική επένδυση της μύτης) στην περιοχή, είτε λόγω ανατομικών ανωμαλιών στην περιοχή όπως η σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (μετατόπιση στη ρινική κοιλότητα). Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, μια μόλυνση στα δόντια της άνω γνάθου μπορεί να επεκταθεί στα ιγμόρεια και να δημιουργήσει ιγμορίτιδα.
Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.
Συμπτώματα ιγμορίτιδας
Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της μικροβιακής ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν:
– Εστιασμένο πόνο γύρω από τη μύτη, τα μάτια, τα μάγουλα, τα δόντια της άνω γνάθου ή το μέτωπο και γενικότερα μια αίσθηση πίεσης – βάρους στο πρόσωπο
-Ρινική καταρροή με πυώδεις κιτρινοπράσινες ρινικές εκκρίσεις
-Απώλεια της όσφρησης ή γεύσης
-Βήχας
-Πυρετός
-Κακοσμία στόματος
-Κόπωση
-Δυνατός πονοκέφαλος
Σε κάθε περίπτωση ένας έμπειρος ΩΡΛ μπορεί να ξεχωρίσει αν ο ασθενής έχει ένα απλό κρυολόγημα που απλώς επιμένει ή πάσχει από μικροβιακή ιγμορίτιδα ώστε να προχωρήσει στη θεραπεία της.
Διάγνωση της ιγμορίτιδας
Η διάγνωση της ιγμορίτιδας γίνεται πλέον με ενδοσκόπηση της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (ιγμορείων). Ο ειδικός γιατρός (ΩΡΛ) μπορεί έτσι να διαγνώσει τόσο την ιγμορίτιδα όσο και την αιτία που την προκαλεί (ρινικοί πολύποδες, αλλεργική ρινίτιδα, σκολίωση του ρινικού διαφράγματος κλπ.) και να προχωρήσει στη θεραπεία της.
Επίσης, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει απεικονιστική εξέταση (π.χ. αξονική τομογραφία) η οποία θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση των ιγμορείων.
Θεραπεία της ιγμορίτιδας.
Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την ιγμορίτιδα ο γιατρός συστήνει και την αντίστοιχη αγωγή (π.χ. αναλγητικά, πλύσεις ρινός, αντισταμινικά, αντιβίωση κλπ.). Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που προτείνει πάντα είναι η ρινική αποσυμφόρηση και γενικότερα η περιποίηση της μύτης.
Χρήσιμες Συμβουλές για να προλάβετε την ιγμορίτιδα
Για να περιορίσετε ή και να αποφύγετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε ιγμορίτιδα μπορείτε:
- Να αποφεύγετε να συχνάζετε σε κλειστούς χώρους σε περιόδους εξάρσεως των ιώσεων , και να έρχεστε σε επαφή με άτομα που έχουν ήδη κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
- Να ξεκουράζεστε, να κοιμόσαστε καλά, να τρέφεστε σωστά και γενικότερα να φροντίζετε να μην δημιουργείται προϋποθέσεις που αποσυντονίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το καθιστούν ευάλωτο σε λοιμώξεις.
- Τέλος, όταν έχετε συνάχι, φροντίζετε η μύτη σας να παραμένει ανοιχτή, ώστε να διευκολύνεται η αναπνοή σας και να αερίζονται σωστά οι παραρρίνιοι κόλποι.