ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ – ΑΙΤΙΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Η επίσταξη ή όπως αλλιώς λέγεται η ρινορραγία είναι ουσιαστικά η αιμορραγία από τη μύτη. Η ρινορραγία μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως και υπερήλικες και συνήθως αντιμετωπίζεται με επιτυχία χωρίς την παρέμβαση του γιατρού.
Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε πρόσθιες και οπίσθιες.
Οι πρόσθιες αφορούν ρινορραγία που προέρχεται από το εμπρόσθιο τμήμα της μύτης και αφορά την πλειοψηφία των ρινορραγιών. Το αίμα εξέρχεται είτε από το ένα είτε και από τα δύο ρουθούνια και ο τύπος αυτός συναντάται συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες.
Οι οπίσθιες ρινορραγίες είναι και οι σοβαρότερες καθώς η αιμορραγία προέρχεται από το οπίσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας όπου τα αγγεία είναι μεγαλύτερα. Το αίμα ρέει συνήθως προς το στόμα ή το λαιμό και αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Οι ρινορραγίες μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες, σε λοιμώξεις και φλεγμονές της ρινός, σε ξηρότητα λόγω της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και κατ επέκταση οδηγούν σε ξηρότητα της βλεννογόνου της μύτης, σε τραυματισμούς της κεφαλής ή του προσώπου, σε τραυματισμό της μύτης, σε διαταραχές της πήξης του αίματος, σε κληρονομικές παθήσεις, σε φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιπηκτικά) κλπ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Σε περίπτωση ρινορραγίας διατηρείστε την ψυχραιμία σας καθώς ο πανικός αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατ επέκταση την ροή του αίματος. Καθίστε αναπαυτικά με το κεφάλι γερμένο ελαφρά προς τα εμπρός ώστε το αίμα να τρέχει προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω προς το φάρυγγα καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει εμετό.
Αναπνέετε με ηρεμία από το στόμα και πιέστε με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας τα ρουθούνια σας για περίπου 10 λεπτά. Αν δεν σας βολεύει αυτός ο τρόπος μπορείτε να βουλώσετε τα ρουθούνια σας με αποστειρωμένες γάζες σας ταμπόν. Αν δεν σταματήσει, πιέστε με τον ίδιο τρόπο για άλλα 10 λεπτά ή κρατήστε για άλλα 10 λεπτά τις αποστειρωμένες γάζες στη μύτη σας. Οι περισσότερες ρινορραγίες σταματούν στα πρώτα 10 λεπτά. Σε περίπτωση που η ρινορραγία συνεχίζεται και μετά το 20λεπτο θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Σε περίπτωση που η ρινορραγία οφείλεται σε χτύπημα της ρινός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάγο τοποθετώντας τον στο σκληρό τμήμα της μύτης (στη ράχη της μύτης) για να ελέγξετε καλύτερα την ρινορραγία.
Όταν η ρινορραγία σταματήσει, θα πρέπει να ξαπλώσετε σε δροσερό μέρος, να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση, το κάπνισμα και φυσικά το σκάλισμα της μύτης.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία, όταν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή ή κάνετε χρήση μεγάλων δόσεων ηπαρίνης, όταν οι ρινορραγίες επανεμφανίζονται σε μικρό χρονικό διαστήματα, καθώς και όταν οφείλεται σε χτύπημα της ρινός καθώς είναι πιθανόν να υπάρχει κάταγμα.
Βασική εξέταση για την διάγνωση του τύπου της ρινορραγίας είναι η ενδοσκόπηση με την οποία ελέγχουμε εύκολα και ανώδυνα στο ιατρείο τη μύτη και το ρινοφάρυγγα. Ανάλογα με τα ευρήματα κάποιες φορές, είναι απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία και ο αιματολογικός έλεγχος για να αποκλείσουμε κάποιο αιματολογικό νόσημα.
Η αντιμετώπιση της ρινορραγίας ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο που την έχει προκαλέσει. Αν εντοπιστεί κάποιο αγγείο στο εμπρόσθιο τμήμα της μύτης, μπορεί να γίνει καυτηριασμός τη στιγμή της ενδοσκόπησης στο ιατρείο, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αν διαπιστωθεί μεγάλο οπίσθιο αγγείο, χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη του ασθενούς καθώς η ενδοσκοπική αντιμετώπιση του αγγείου που αιμορραγεί θα χρειαστεί γενική νάρκωση. Αν η αιτία της ρινορραγίας είναι η αλλεργία, χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.